Ana Sayfa Tüm Kategoriler-tr Güncel Dijital küresel vatandaşlık eğitimi şart: UNESCO’nun aracı bir çözüm olabilir

Dijital küresel vatandaşlık eğitimi şart: UNESCO’nun aracı bir çözüm olabilir

0
Dijital küresel vatandaşlık eğitimi şart: UNESCO’nun aracı bir çözüm olabilir

2023’te, dünya genelinde 15-24 yaş aralığındaki gençlerin %79’u, internet kullanıyordu. Eğitimin rolü, özellikle küresel ve dijital vatandaşlık üzerinden, giderek daha hayati hale geliyor. Eğitim, özellikle gençleri, çeşitli dijital teknolojiler aracılığıyla etkin bir şekilde bilgiye erişmek, eleştirel bir şekilde katılmak, yaratmak, kullanmak ve paylaşmak için gerekli beceri ve yetkinliklerle donatma gücüne sahip; özellikle sosyal medya platformları bu konuda önemli. Öğretmenler için UNESCO’nun yeni rehberleri gibi araçlar, dijital okuryazarlık yoluyla küresel vatandaşlığı teşvik etmek için kapsamlı bir çerçeve sağlamak için hayati öneme sahip. Bu, öğrenenlerin bu bağlantılı dijital ortamda gelişebilmelerini sağlar.

Küresel Vatandaşlık Eğitimi (GCED), barış ve insan hakları eğitiminin temelleri üzerine inşa edilen ve öğrenenlerde sorumlu bir küresel vatandaşlık için gerekli beceri, yetkinlik, değer, zihniyet ve tutumları geliştirme amacı taşıyan UNESCO’nun eğitim çalışmalarının stratejik bir bileşenidir. Bu, eleştirellik, yaratıcılık, yenilik, ortak insanlık ve barış, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınmaya karşı sarsılmaz bir adanmışlık geliştirmeyi içeriyor.

Dijital vatandaşlık eğitimi, GCED’nin merkezi bir unsuru olarak, dijital alanda sorumlu bir şekilde gezinmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumları vurguluyor. Dijital vatandaşlık, medya ve bilgi okuryazarlığı ve etik entegrasyonu ile bu yayın, öğrenenleri küresel dijital topluluklara yapıcı katkılarda bulunmaya hazırlamayı amaçlıyor.