Ana Sayfa Tüm Kategoriler-tr Güncel Dibi Görmek Üzereyiz: Türkiye’nin Akademik Özgürlük Endeksi Otokratik Baskılar Ortasında Keskin Bir Düşüş Gösteriyor

Dibi Görmek Üzereyiz: Türkiye’nin Akademik Özgürlük Endeksi Otokratik Baskılar Ortasında Keskin Bir Düşüş Gösteriyor

0
Dibi Görmek Üzereyiz: Türkiye’nin Akademik Özgürlük Endeksi Otokratik Baskılar Ortasında Keskin Bir Düşüş Gösteriyor

Akademik Özgürlük Endeksi 2024‘e göre, Türkiye akademik özgürlükteki özellikle düşük sıralamasıyla dikkat çekiyor. Bu düşüş, 2016’dan sonra akademide gerçekleşen yaygın tasfiyelere ve yüksek öğrenim kurumlarındaki otokratik yönetim uygulamalarına bağlanıyor. Rapor, Türkiye’de akademik özgürlükte önemli bir düşüş olduğunu ve bu düşüşü, birçok durumda üniversitelerin ulusal siyasi çatışmaların ortasında kalmasına neden olan artan siyasi ve toplumsal kutuplaşmayla ilişkilendiriyor. Etkileri çok belirgindir; akademik özgürlüğün aşınması yalnızca eğitim ve araştırma kalitesini tehdit etmekle kalmayıp aynı zamanda akademisyenlerin ve öğrencilerin entelektüel gelişimini ve özgürlüklerini de engellemektedir. Rapor, Türkiye’deki akademisyenler için uluslararası dayanışma ve desteğe duyulan acil ihtiyacın altını çizerek, küresel akademik özgürlüğün tehdit altında olduğunu ve 23 ülkenin düşüş yaşadığını vurgulamaktadır.

Bu endişe verici eğilim, siyasi baskıların ve otokratik eğilimlerin üniversite özerkliğine ve akademik bütünlüğe giderek daha fazla tecavüz ettiği daha geniş küresel kalıpları yansıtmaktadır. Anlatı, küresel topluluğun bu tür siyasi müdahalelerin derin etkilerini tanıması ve akademik özgürlükleri kurumsal ve ulusal düzeylerde korumak için harekete geçmesi için bir toparlanma çağrısı işlevi görmektedir.